Kml? Matriculation program?

Assalammualaikum and hi. Idk if there is even anyone reading this lol.

 

 

Okay, so result matriks dah keluar en? So, did you already make your decision? Mesti sekarang ada yg tengah dilemma kan? Either nak masuk form6/matriks/tunggu upu.

 

Tak kira kat mana korang belajar, nawaitu kena betul k? 😊

 

For those yg nak masuk matriks, especially Kolej Matrikulasi Labuan or KML or LMC, welcome gais!

 

Sis nak pesan sikit je la k. Tak banyak 😌

 

Prepare your mental and physical. Why? Yelah. Nak belajar kat tempat baru, nak belajar something yg not-really-baru, kena prepare la kan? Sebab after orientation week, biasanya ada asimilasi week.

 

What on earth is asimilasi week? Ni mcm minggu suai kenal la. You guys will be devided into your tutorial class *not the actual class. Minggu ni korang will get to know the lecturers, syllabuses, and stuff. But, I dont know if you guys will be separeted after that week like we  did, ’cause from what I heard la, no more second intake 😨 but kesahihannya belum dapat di-confirm-kan. So, before the asimilasi week started, get ready with your stuff!

 

Duit.

Why pasal duit tetiba? Well, girls, boys, you gotta wake up from your dreamland pencuri tak kenal tempat k. Kalau waktu dia sekolah agama dia boleh mencuri, takkan lah setakat matrikulasi ni dia takkan mencuri unless dia dah insaf la *cough*. So, as usual, jagalah duit tu leklok k. Elaun bukan terus2 masuk. Macam batch kitorang nak berbulan2 nunggu huhuhuhu. Kalau masuk library tu, bawa la segala dompet, handphone, power bank korang tu. Takyah nak ngada tinggalkan kat tempat simpan bag tu. Yes, memang ada cctv, but dia ada tulis kat sana bahawa diorang (pihak yg bertanggungjawab) takkan bertanggungjawab atas kecurian barang 😌 so, think wisely eh sayang2 sekalian.

 

And one thing about duit. Kalau boleh, takyah la nak makan mcm tak makan seminggu. I advise you guys to eat at cafe B (the stall yg dekat dgn block D!) Ayam murah gilos, RM2 berbaloi dengan size 😋 and makanan lain pun sedap + murah 😍

 

Study hard, from now on!!

Biasakan diri dengan study hard from now on, so taklah korang nak tergolek-golek nak kejar apa yg lecturer ajar kat lecture. Even better to get your notes ready before the lectures started. Takyah la nak ikut sangat kawan yg leklek goyang kaki, goyang pinggang ikut irama tu. Just think positive, maybe diorang tu jenis yg one in a million yg boleh pick up in 0.0001 seconds. So, kena ada kesedaran diri k? And, kalau korang tgk budak2 akaun tu leklek, jangan tiru k. Lagi2 kalau korang ni jenis yang lambat pickup takyah la eh?  Listen boys girls , kawan naik hadap psp , dota, kdrama, movies, takyah la join waktu weekdays. Waktu weekdays, belajar la. Try siapkan tutorial korang, taklah menyesal kang. Dont forget to arrange your time wisely 💕

 

 

I guess, that’s all from me? To all PSPM2/4 candidates, geluck from me 💋

KOLEJ MATRIKULASI LABUAN

Been awhile since I last post here, right? 😂 btw, happy belated new year and belated chinese new year! I wish you a wonderful journey to be enjoyed 👣

Eshpehem dah lepas dah. Tinggal result ja yang belum keluar. So, that’s mean mesti dah ada yg try to search pasal KML kan? For those yg beria nak masuk KML la and of course other matriculation collages too. So, this entry for those who are looking for “feedback” about KML. Don’t expect too much.

So, let’s get started. I just wanted to share with you guys la “kehidupan” kat matrikulasi ni. Maybe a slightly different from any other post or maybe just typical? Lol Idc

So, first I’m gonna share about the accommodation. Sorry I don’t have any image for the time being but will try to take a picture and put it here.

Hostel block.

Semuanya ada 6 blocks. 4 for girls and 2 for boys. Each blocks ada 4 tingkat. Muatan? 4 orang sebilik. Paling selesa block d hahahaha. Setiap block ada 3 zon; zon A, zon B and zon C. Typical for each block, zon A aras satu adalah “kepunyaan kakak-kakak PDT”. PDT is a short form for program dua tahun. Tapi for boys, macam campur. Sorry I don’t really know about boys’ dorm. Toilets and bathrooms ada kat setiap zon, so no need to worry. Yang kau perlu risau, kalau kat aras 1 and 2 memang berebut sbb ramai orang. Kat aras 3 kau lek ja. Why? Sebab sekarang pengambilan sikit ja around 1000 to 2000 ja. Biasanya aras 4 setiap block memang tiada penghuni. Except for boys, if not mistaken. Kalau nak try, dipersilakan~ Aras 3 pun tak banyak yang 4 orang sebilik. Yg 4 or 3 orang tu memang yg berpindah. And, biasanya semakin kat atas kau, bermakna kau tu yg second intake. First intake biasanya dapat first and second floor. Bersedialah untuk mendaki 52 anak tangga setiap hari hahahaha. I had read satu block ni, dia cakap kat KML ni takde anjing :’) pergggggh kena tipu hidup-hidup. OF COURSE KAT SINI ADA ANJING. Huhuhuhuhu. And cats too. The cats are so adorable 😍

Cafeteria.

Kat sini semuanya ada 4 termasuk yang kat mp which we called as ‘café exclusive’. Kenapa café exclusive? Sebab café tu, actually I don’t know hahahaha. Padahal yang lain, kitorang panggil café A, B and C ja pun. For penggemar ayam, you are lucky. All of the cafés, jual ayam; ayam masak kari, ayam masak kicap, ayam masak merah, ayam masak macam-macam la. Ayam hidup ja belum ada kat sini.  Each café ada dua stall. Café C tu kat block lelaki so, kalau rajin bolehlah try makan kat sana. But if you ask me, I rather go to café A or B even kat café C ada sayap ayam. café A, kat stall yang dekat dgn block B tu dia ada jual soto, bakso, gado gado, milky tea (which my friend called air sungai Rajang bcs of the colour and the taste is hmm). Kalau stall yg dekat dgn block A, kalau malam diorang biasa buka order so bolehlah kau invest duit kau beli makanan yg perlu di order. Diorang jual burger juga and altho a bit pricey /cries/ but worth it la. Kalau kat café B ni, I could say library 2.0. mostly chinese students go to eat at café B because it’s more quite than kat block A. kalau malam café B ni krik krik juga. Tapi lagu dia best2. Kalau dia Nampak kau tengah belajar, dia pasang lagu yg slow2 sikit. Tapi kalau takde yang belajar, lagu2 dia hmm lagu2 bigbang 💃

Tutorial rooms + practical room

BT ni dia ada banyak. Kalau kat ground floor, around 14 if I’m not mistaken. And so does kat first floor. Kat second floor ni yang kau perlu gigih sikit untuk mencari. Lagi2 kalau kena bt2.18 and so on. Sebab dia kat area practical room. So agak susah sikit. Kalau first day memang sesat la kau biasanya. But I didn’t hahaha. Practical room yang dekat dengan area lecture hall. Waktu kau on the way pegi bt tu, hah tu la area practical room. Chemist or physic lab kat ground floor ka? Lol idk. But seriously practical room so damn hot and you need to wear lab coat before entering the lab. Dah lah lab tu panas, pakai lab coat lagi. Tambahlah panas alahai. Insaf aku masuk lab huhuhuhu.

Lecture hall

Semuanya ada 6 buah. DK1 – DK6. DK1 ni digelar as DK hantu. why? IDK the real story but student panggil DK hantu sebab balik-balik barang jatuh. Tapi diorang cakap ada cerita disebalik DK tu. cerita apa, nta I pun tatauu. DK2 ni, hmm ala-ala kau pegi tengok wayang. DK3, dulunya DK yang paling panas but now DK3 la DK yang paling sejuk tapi banyak kerusi yang rosak. But well, kesejukkan tu tak tahan lama. now macam tetiba rosak balik haih. Meja yang dekat dengan projector tu jauh dari kerusi 😒 so, bertabahlah. bak kata sir Halim, “inilah matriks kamu”. DK4, dulunya panas and terpaksa guna kipas dan sekarang pun macam tu jugak 😓😭 Kitorang selalu berebut dengan boys pasal kipas 😂  DK5, pun just nice tapi bagi aku DK ni macam sumpah aku ja. balik-balik botol aku tertinggal kat dk ni and hilang ditelan bumi 😔 DK6, sekarang dk yang paling panas. but not really panas yang sampai perlukan kipas macam dk 4. Sit arrangement. Hah, jangan ingat kau dah kat college takde sit arrangement. Ni special utk kat lecture hall la. Kalau kat BT biasanya bebas. Kalau my course, biasanya for subject Math, Acc and Business, boys kena suruh duduk depan but I don’t really know for Science course. But if not mistaken, waktu still bergelar science student, for math la boys kena suruh duduk depan. But benda tu actually ikut lecturer juga.

Typical quest. “best tak kat KML?”, “Okay ka tak KML tu?” and yg paling takleh terskip, “ada hantu ke kat KML?”

“Best belajar kat KML?”

Hmmm, to be honest, TAK BEST LANGSUNG! Lemme ask you, do you think it is fun to study? Hahaha. You have your own answer dude. For me la, at first mesti la awkward kan? Lainlah kalau kau jenis yang masuk air ever since day 1. Memang transparent habis. Honestly la kan, memang rasa uh-uh ja kalau kau jenis yang cannot adapt to these kind of environment. Lagi-lagi yang jenis pemalu macam aku hahahaha. I don’t want to say studying here best but well, kinda la juga? Rasa lari pegi sana sini, pindah randah. I told you la ah, taknak la ada sweet talk kat sini. Kat KML ni memang tak best. Why? Staff (mostly la not all of them) macam kena tampar malaikat maut hari-hari lagi-lagi yg kat OSC and KCCI. Tapi ada juga part yg best kat sini. Jumpa macam2 jenis manusia, samalah macam kalau pegi u pun. Jumpa people yang easy to talk to, ada juga yang asyik-asyik nak sentap je.

“Buku2 waktu SPM perlu bawa?”

No need. Yes, maybe ada a bit kesinambungan from what we had learnt in form 4 and form 5, but nah. Buat berat bag ja. Kat setiap block, ada bilik bacaan so bolehlah pinjam buku-buku rujukan kat sana and kat sini ada library juga, so no need to worry la. Even lecturers will offer you to buy it from them, kononnya yang terbaru la. Padahal lebih kurang juga dgn sesi lepas punya 😂

“Boleh dye rambut or tak pakai tudung waktu kuliah?”

Actually kat buku peraturan sudah tertulis yang rambut hendaklah berwarna hitam. But, orang acah-acah budak besar, mana peduli. Even most of the lecturers tak kisah pun. But I cannot guarantee la kalau tiba-tiba nama korang naik aa. Hahahaha. For muslim yg free hair, memang disuruh pakai tudung kalau pegi kuliah, but it’s okay too. But kalau waktu PDI (agama islam) pakai la yer? Takut ustazah or ustaz tegur. No, I’m not mengalu-alukan those yang free hair utk tidak pakai tudung, I’m just answering the question. Biasanya macam tu la, diorang yg waktu kuliah tak pakai tudung akan pakai waktu PDI.

“Ada masalah air ka kat KML?”

OF COURSE! huhuhuhu. Kalau baca blog senior2 mesti diorang mention block B, sebab block B memang selalu takda air hahahaha. Waktu sem 1, block B selalu kecoh tiada air :’) lagi teruk waktu study week tu. But yg tu tak berapa teruk bcs block lain masih ada air. But now, almost two weeks tiada air (not really two weeks sbb sometimes air tu pandai on juga. Dia just nak mempermainkan perasaan kau gitu) you could say benda ni darurat sudah, but bila kau mengadu kat lecturer, mesti diorang cakap, “waktu 2009 lagi teruk tp teruk2 masalah air waktu tu, waktu tu jugalah yg paling ramai dpt popelet” Istg, kau akan dengar benda ni. Waktu new year tu sampai keluar notis dari HEP suruh budak2 yg ada kat hostel pegi Bandar untuk urus diri and what so ever la.

“Senang ka dapat 4 flat?”

Jangan tanya soalan macam ni please. You already know the answer. Siapa yang berusaha, in shaa Allah akan berjaya. As for me, I don’t have basic in accountancy, business management, and economy but I’m one of the dean lists, why not you right? Why not popelet? Bcs I messed up with economy and account hahahaha. But a bit senang la sekarang sebab ada PB (penilaiaan berterusan). Kiranya korang masuk dewan peperiksaan tu ada around 25% dalam tangan. Markah PB sebenarnya 30% but it’s hard to get 30% unless you do well in quizzes, assignments, and tasks given.

“Okay ka KML tu? Busy ka? Ketat ka?”

Hmm. Maybe yes or maybe not. Hahaha. It depends on you how you manage to be okay with it or not. I could not say much because it’s up to you how you handle your schedule. ISTG, memang busy. But me is no no hahaha as for sem one la. Sem 2 ni rasa nak nangis pun ada juga. Sebab banyak sangat cuti so the lecturers dgn kejamnya bagi semua assignment in the same time. Ambek kau. Tak ke naya kitorang dibuatnya. Nak buat itu, nak buat ini, tutorial lagi. But, what can we do? Just berhuhuhuhu la. And peraturan sini kinda ketat juga la but still can survive lor. Kalau yang suka sangat balik tu, hmm. bersabarlah yer. Sebab kalau ada program on weekend memang diorang tidak bagi balik even sometimes they blocked our outing 😢😭 then, kalau korang dapat nasib yang sama macam aku, bertabahlah eh? Aku selalu juga balik and asal aku scan kat tempat uncle security tu, mesti kena block. Jahanam betul. Padahal asal aku balik, aku akan pegi scan siap bagi senyuman kat uncle-uncle security tu lagi. Berhuhuhuhuhu ja la. Tapi still can go home lor. Sbb uncle2 tu tak kejam sangat.

“Kat KML tu ada hantu?”

Ada hantu? Cuba list mana-mana asrama yg takda cerita hantu yang tersendiri. So I won’t answer this kind of question. Hahahaha. No la. Biar aku cerita la eh. Baru2 ni ada kecoh pasal ‘budak hilang waktu hiking’. I don’t know tahun bila punya cerita but kecoh la juga. Diorang cakap, budak tu hilang kat satu bukit ni, dia termasuk ke alam bunian. Betul atau tidak wallahualam. Tu je la yang aku tau. Hahaha. Nak aku cerita lagi? My own experience la. Aku ni penghuni kat tingkat 3 kat satu block ni. Memang atas kitorang, kosong. Tak berpenghuni. Ada sehari tu, aku teman kawan aku tidur kat bilik dia. At the same floor and block. Waktu tu memang dah jam 12, biasalah waktu study week memang a bit busy. So aku lambat tidur bukan sebab belajar, tapi aku main game (JANGAN TIRU AKSI INI) waktu tu dah masuk jam 1 lebih dah. Tetiba waktu aku macam nak terlelap, bunyi lesung la pula. Waktu tu aku boleh face palming ja. Aku buat2 tak dengar. Lama la juga benda tu. Jam 2 lebih baru dia stop, sebab aku tak layan. Okay tu ja. Hahaha. Waktu aku bagitau kawan aku tu, dia boleh je cakap, “benda biasa je tu”. Hokalohhhh. And, ada lagi. Waktu cuti cny tu, memang ramai juga yang balik sbb cuti 6 hari, café tak buka then for what to stay kan? So, roommate aku si A ni stay la kat bilik dengan kawan dia si S. but waktu tu si S tidur katanya. Waktu tu jam 10 dah, aku tgh sedap2 layan legend of the blue sea, tetiba si A ni wassap aku bagitau printer aku bebunyi sendiri. The problem is, semua cable printer tu aku letak kat dalam locker and locker tu berkunyi. Pastu dia insaf dah. Jam 10 dia masuk tidur. Dah taknak stay up lebih2. Nanti aku update another entry la pasal hantu kat KML ni kalau korang nak. Hahahaha.

So, aku rasa cukup sampai kat sini je la entry kali ni eh huhuhu. Any question about KML, just ask me in the comment box, I will try to answer it 😀

P/S: sorry for any typo or grammar mistake, too lazy to recheck 😂

Big Mini World 💃

“I have to smile, I have to hold it in
Under the eyes that have expectations
The more I open my heart and get closer
There will only be disappointment, only scars will remain” – Jessica | Big Mini World

I’m not living in my own world. I have so many hearts to take care of. And that’s mean, I need to please others and sometimes I’d to hurt myself to make others smile.

BUT, how long? How long I need to please other people? How much I need to hurt myself to please others? Because, I am tired too 😐

Am I do not deserve to be happy? I am not gonna ask why because I won’t get the answer that will satisfy me 🙂

Of course there will be disappointment. There will be scars as I wanted to defence myself from getting hurt. But, I’m not living into his world alone. I need to pretend like nothing happened. Put my biggest smile. And be the cheerful person ever 💞