Kml? Matriculation program?

Assalammualaikum and hi. Idk if there is even anyone reading this lol.

 

 

Okay, so result matriks dah keluar en? So, did you already make your decision? Mesti sekarang ada yg tengah dilemma kan? Either nak masuk form6/matriks/tunggu upu.

 

Tak kira kat mana korang belajar, nawaitu kena betul k? 😊

 

For those yg nak masuk matriks, especially Kolej Matrikulasi Labuan or KML or LMC, welcome gais!

 

Sis nak pesan sikit je la k. Tak banyak 😌

 

Prepare your mental and physical. Why? Yelah. Nak belajar kat tempat baru, nak belajar something yg not-really-baru, kena prepare la kan? Sebab after orientation week, biasanya ada asimilasi week.

 

What on earth is asimilasi week? Ni mcm minggu suai kenal la. You guys will be devided into your tutorial class *not the actual class. Minggu ni korang will get to know the lecturers, syllabuses, and stuff. But, I dont know if you guys will be separeted after that week like we Β did, ’cause from what I heard la, no more second intake 😨 but kesahihannya belum dapat di-confirm-kan. So, before the asimilasi week started, get ready with your stuff!

 

Duit.

Why pasal duit tetiba? Well, girls, boys, you gotta wake up from your dreamland pencuri tak kenal tempat k. Kalau waktu dia sekolah agama dia boleh mencuri, takkan lah setakat matrikulasi ni dia takkan mencuri unless dia dah insaf la *cough*. So, as usual, jagalah duit tu leklok k. Elaun bukan terus2 masuk. Macam batch kitorang nak berbulan2 nunggu huhuhuhu. Kalau masuk library tu, bawa la segala dompet, handphone, power bank korang tu. Takyah nak ngada tinggalkan kat tempat simpan bag tu. Yes, memang ada cctv, but dia ada tulis kat sana bahawa diorang (pihak yg bertanggungjawab) takkan bertanggungjawab atas kecurian barang 😌 so, think wisely eh sayang2 sekalian.

 

And one thing about duit. Kalau boleh, takyah la nak makan mcm tak makan seminggu. I advise you guys to eat at cafe B (the stall yg dekat dgn block D!) Ayam murah gilos, RM2 berbaloi dengan size πŸ˜‹ and makanan lain pun sedap + murah 😍

 

Study hard, from now on!!

Biasakan diri dengan study hard from now on, so taklah korang nak tergolek-golek nak kejar apa yg lecturer ajar kat lecture. Even better to get your notes ready before the lectures started. Takyah la nak ikut sangat kawan yg leklek goyang kaki, goyang pinggang ikut irama tu. Just think positive, maybe diorang tu jenis yg one in a million yg boleh pick up in 0.0001 seconds. So, kena ada kesedaran diri k? And, kalau korang tgk budak2 akaun tu leklek, jangan tiru k. Lagi2 kalau korang ni jenis yang lambat pickup takyah la eh? Β Listen boys girls , kawan naik hadap psp , dota, kdrama, movies, takyah la join waktu weekdays. Waktu weekdays, belajar la. Try siapkan tutorial korang, taklah menyesal kang. Dont forget to arrange your time wisely πŸ’•

 

 

I guess, that’s all from me? To all PSPM2/4 candidates, geluck from me πŸ’‹